Krčne žile – vzroki in zdravljenje – vse, kar morate vedeti

Čas za čitanje: 4 min

Krčne žile - vzroki in zdravljenje - vse, kar morate vedeti

Krčne žile so kronična bolezen. So znak težave s krvnim tlakom in črpanjem krvi v telesu. Z lahkoto jih prepoznamo po prisotnosti telangiektazij. To so t.i “Pajčevci” ali “mrežne” razširjene venule ali majhne žile. Njihova barva je od modre do temno modre in vijolične. Ljudje jih pogosto zamenjujejo in menijo, da so razširjene kapilare, vendar niso. Zanje so poleg estetsko neprijetne značilne tudi nelagodje pri premikanju, otekanje kože na prizadetem območju, krči, bolečina in občutek teže. Simptomi se običajno poslabšajo pozno zvečer in zgodaj zjutraj, ko je telo najbolj izčrpano.

Znanost je uspela ugotoviti, da za njimi najpogosteje trpijo ženske. Pogosto nastanejo v zadnji fazi nosečnosti, ko je obremenitev telesa največja. Prav tako veljajo za neozdravljive. Zdravniki lahko predpišejo le terapevtske postopke ali različna zdravila za lajšanje simptomov. Na srečo je trg že na voljo širok nabor različnih vrst sredstev za lajšanje in krepitev nog s krčnimi žilami. Kot krema za lepe noge brez vidnih sledi krčnih žil Wintex Ultra.

Da bi zmanjšali verjetnost njihovega pojava in poslabšanja težave, je dobro premisliti svoj življenjski slog. Svetovna zdravstvena organizacija je pred kratkim objavila, da je morilec številka 1 na svetu stres. Poskusite nadzorovati dnevno napetost. Za sprostitev lahko poskusite to narediti z jogo in meditacijo. Ali z uživanjem več zelišč in hrane, ki pomirja um in duha.

Dobro je, da svoj jedilnik prilagodite okolju prijaznejšemu in srcu prijaznejšemu načinu življenja. Jejte več hrane, ki je nasičena z omega-3 maščobnimi kislinami. Prepričajte se, da so izdelki, ki jih uživate, naravni imunostimulanti. Kot na primer dieta DASH!

Kaj povzroča krčne žile?

Kaj povzroča krčne žile?

Krčne žile se pojavijo, ko se vaše žile povečajo in postanejo razširjene in polne krvi. Krčne žile so običajno videti otekle in rahlo dvignjene nad površino prizadetega območja. Zanje je značilna modrikasto-vijolična ali rdeča barva. Najpogosteje so strašno boleči. Stanje je zelo razširjeno, zlasti pri ženskah. Približno 25% vseh odraslih trpi zaradi tega. V večini primerov se pojavijo krčne (pajkovske) žile v spodnjih nogah – od kolena navzdol do gležnjev. To je posledica dejstva, da je večina napetosti in pritiska v telesu skoncentrirana tam.

Znanost je ugotovila, da do neprijetne tvorbe pride, ko žile ne morejo pravilno črpati krvi v različne dele telesa. Kot lahko ugibate, se mora v primeru spodnjih okončin premakniti nazaj v gravitacijo – od spodaj navzgor. Ta proces je izjemno naporen za stene krvnih žil in pogosto ne prenesejo pritiska. Začnejo se širiti, da bi še naprej oskrbovali organe in tkiva telesa s krvjo.

Večina znanstvenikov krčne žile ne šteje za resno bolezen. Je znak morebitne srčno-žilne težave, a sama po sebi ni usodna. Za krčne žile ni zdravila. Terapevtski postopki in zdravila, ki se običajno predpisujejo in priporočajo, so namenjeni lajšanju stranskih učinkov krčnih žil. Mnogi ugotavljajo, da imajo tudi notranje krčne žile.

Menijo, da lahko naslednji dejavniki povzročijo nastanek krčnih žil:

 • Prisotnost prekomerne telesne teže;
 • Neuravnotežena prehrana, ki vsebuje veliko škodljivih maščob in ogljikovih hidratov;
 • Nosečnost;
 • Slaba cirkulacija krvi;
 • Obstoječa kronična hipertenzija;
 • Prekomerno uživanje alkohola, gaziranih pijač in cigaret;
 • Genetska obremenitev;
 • Stanje pokonci ali predolgo sedenje;

Kaj se naredi za krčne žile? – Metode zdravljenja

Kaj se naredi za krčne žile? - Metode zdravljenja

Če so krčne žile v zgodnjih fazah ali bolnik ni zaskrbljen zaradi videza nog, zdravniki pogosto ne predpišejo ničesar. Težava je v tem, da ko se pojavijo, krčne žile ostanejo naš spremljevalec vse življenje. In njeno stanje se lahko samo zaplete in poslabša. Seveda ima medicina na voljo različne načine in metode za zdravljenje krčnih žil.

Tradicionalne metode zdravljenja krčnih žil so:

 • Kirurgija: Ligacija in odstranitev žil je kirurško zdravljenje, ki zahteva anestezijo. Med posegom kirurg naredi rez na koži, da doseže krčne žile in jo odstrani. Čeprav so bile razvite posodobljene različice operacij odstranjevanja žil, postajajo vse manj pogoste, ko se odkrijejo nove možnosti neinvazivnega zdravljenja.
 • Nošenje kompresijskih nogavic in pajkic: To je ena najsodobnejših metod za ravnanje s krčnimi žilami. Tesne pajkice, nogavice in nogavice so običajno narejene iz specializirane elastične tkanine. Njegov namen je dobesedno “potegniti” žile na svoje mesto, ne da bi ustvaril dodatno nelagodje.
 • Skleroterapija: To je pristop z injiciranjem, pri katerem se bolniku da posebna snov za blokiranje večje vene. Tako neha pritiskati na druge.

Kakšne spremembe življenjskega sloga priporočamo ljudem s krčnimi žilami?

Kakšne spremembe življenjskega sloga priporočamo ljudem s krčnimi žilami?

Prisotnost kakršne koli zdravstvene težave pomeni določene spremembe v življenjskem slogu. So pa nekaj, kar se ne spreminja, kar nas ne bi smelo prestrašiti. Prav tako mu ne smemo bežati. Če se soočate s težavami, ne pozabite, da to počnete v imenu lastnega dobrega počutja in dobre telesne kondicije. Ne boste posebno veseli, če imate doma krčne žile na postelji, kajne?

Tukaj so spremembe življenjskega sloga, ki so priporočljive za ljudi s krčnimi žilami:

 1. Poskusite ne preživeti predolgo samo stoje ali sedeti.
 2. Ohranite dober nadzor in ravnovesje teže ter vnosa in porabe kalorij.
 3. Preklopite na naravno in dobro prehrano za zdravje srca in arterij.
 4. Rahlo, a redno telovadite, da pospešite metabolizem in izboljšate krvni obtok.
 5. Nosite udobna oblačila, ki vam ne zategnejo preveč okončin.

Krčne žile so diagnoza, ne sodba!

Krčne žile so diagnoza, ne sodba!

Vsakdo neizogibno začne trpeti zaradi določene zdravstvene težave s staranjem. Nihče ni zavarovan pred krčnimi žilami. Če se želite izogniti pojavu neprijetnih pajkovih mrež, poskusite sprejeti potrebne preventivne ukrepe. Redno telovadite in jejte pravilno. Po potrebi lahko vedno uporabite naravno zdravilo za kožo s krčnimi žilami. Kot krema za lepšo kožo stopal brez vidnih krčnih žil Neoveris. Skrbi zase!

Helena Pečnik