Cistitis in inkontinenca – kaj vemo o njiju

Čas za čitanje: 5 min

Cistitis in inkontinenca

Cistitis in inkontinenca sta že dolgo mišljena in obravnavana kot predvsem ženska zdravstvena težava. A znanstveniki v zadnjih dveh desetletjih opažajo, da za njo oboleva vse več sicer zdravih moških in otrok. Kaj je povzročilo to? No, začnimo z razlago, kaj je zdravstveno vprašanje. Cistitis je bakterijska okužba sluznice mehurja. Povzroča jo predvsem bakterija E. coli. Drugi razlogi za njegov pojav so lahko reakcije na določena zdravila, kontracepcijo, neprimerne izdelke za intimno higieno in uporabo katetra.

V večini primerov je mogoče cistitis in inkontinenco zdraviti z domačimi zdravili. Svoje zdravje lahko dodatno okrepite tudi z uživanjem zeliščnih dodatkov. Danes trg ponuja široko paleto izdelkov, ki vam lahko pomagajo pri lajšanju simptomov in normalnem uriniranju. Eden najboljših med njimi je Nutrivitalin. Njihova uradna spletna stran ponuja ugodno ceno, sestava pa je popolnoma naravna, vsebuje niacin in vitamin C. Poskrbite tudi za dobro osebno higieno. Uporabljajte izdelke, ki ustrezajo vašim individualnim potrebam in ne povzročajo dodatnega draženja telesa.

Kaj sta cistitis in inkontinenca? Zakaj ženske trpijo za njimi pogosteje kot moški? Kako zdraviti njihove simptome z domačimi zdravili? Kateri so najboljši naravni izdelki za odpravljanje okužb mehurja? Katere ukrepe osebne higiene je treba izvesti, da ostanemo zdravi in čisti? Kako preprečiti težavo?

V naslednjem članku izveste vse o cistitisu in inkontinenci!

Kaj sta cistitis in inkontinenca

Kaj sta cistitis

Cistitis in inkontinenca se lahko pojavita zaradi naslednjih razlogov:

 • Neustrezna osebna higiena. To pomeni prepogosto ali premalo umivanje intimnega predela. Slaba higiena vodi do razmnoževanja velike palete bakterij, kar je dejavnik pri razvoju okužbe. Po drugi strani pa ima urogenitalno področje svojo zaščitno mikrofloro koristnih bakterij. Če to območje stalno razkužujemo z geli, mili in drugimi dezinfekcijskimi sredstvi, pride do kršitve zaščitne bivalne pregrade.
 • Spolni stiki. Cistitis ni spolno prenosljiv. Se je pa dobro umiti in stuširati takoj po zabavi med rjuhami. To bo očistilo bakterije, ki so prišle v sečnico.
 • Nezadosten vnos tekočine. Urin ima povsem mehanski čistilni učinek na sečila. Ko ga je malo, se ustvarijo pogoji za zadrževanje bakterij.
 • Težave s prebavili. Driska in zaprtje sta vzrok za razvoj cistitisa zaradi širjenja črevesnih bakterij v urogenitalnem področju.
 • Kateterizacija, travma, cistoskopija in operativni posegi. Namestitev sečničnega katetra ali kakršen koli poseg skozi sečnico lahko povzroči bakterijske okužbe.
 • Diabetiki izločajo glukozo z urinom, ki je odlično gojišče za mikroorganizme.

Cistitis in inkontinenca sta eni izmed najbolj razširjenih in neprijetnih uroloških bolezni. V svojem bistvu so vnetja sluznice mehurja. Lahko so kemična, radiacijska ali bakterijska vnetja, slednja so najpogostejša. V teh primerih patogene bakterije vstopijo v mehur. Tam se razvijejo in začnejo kazati prvi simptomi bolezni. V normalnih okoliščinah na tem mestu manjka bakterijska flora. Veliko število mikroorganizmov, ki vstopijo vanj, vedno vodi v pojav tako imenovanega akutnega cistitisa. Najpogostejši vzrok za njen razvoj so črevesne bakterije.

Ta bolezen prizadene vse starostne skupine od otrok do starejših. Statistični podatki kažejo, da v povprečju od 30 do 50 % populacije zboli za vnetjem sečil. Ženske zbolijo do 3-krat pogosteje kot moški. To je posledica njihove krajše sečnice, kar je predpogoj za lažji vstop povzročiteljev bolezni. Poskrbite, da boste poskrbeli zase. Obstaja veliko naravnih dodatkov, ki delujejo za zdravljenje simptomov in vzrokov cistitisa. Eden najbolj zanesljivih je Cystonette.

Zakaj ženske trpijo zaradi cistitisa pogosteje kot moški

cistitisa, ženske, moški

To je nekaj osnovnih dejstev, ki bi jih morala vsaka ženska vedeti o cistitisu:

 • Približno 1 od 3 žensk ima v življenju vsaj eno epizodo cistitisa. Zelo pogosto se stanje ponovi.
 • Približno 81 % vseh primerov okužb sečil zadeva ženske.
 • Več kot 27 % žensk z epizodo UTI doživi drugo epizodo v naslednjih 6 mesecih in 48 % v naslednjem letu.
 • Spolno aktivne ženske imajo večje tveganje za SPO (spolno prenosljive okužbe) kot druge predstavnice nežnejšega spola.
 • Ženske so zaradi velikosti in lokacije sečnice v telesu bolj nagnjene k okužbam mehurja.

Cistitis je bolezen, s katero se je srečala skoraj vsaka ženska in je vnetje sluznice mehurja. Uretritis, ki se lahko razvije vzporedno s cistitisom ali neodvisno, je vnetje sečnice. Po statističnih podatkih je vsaka četrta ženska vsaj enkrat v življenju zbolela za cistitisom. Ženske zaradi anatomskih značilnosti postanejo žrtev tovrstnih okužb pogosteje kot moški. Njihova sečnica je krajša, širša in se nahaja v bližini nožnice. Borite se proti simptomom cistitisa z jemanjem naravnega dodatka.

Pri ženskah so anatomske značilnosti in lokacija sečnice predpogoj za razvoj bakterijskega vnetnega procesa. Cistitis je najpogostejše bakterijsko vnetje, ki ga v 80% primerov povzroča Escherichia coli. Na žalost zaradi velike razširjenosti bakterije nekateri sevi začnejo razvijati odpornost na antibiotike.

3 glavne vrste cistitisa – kako jih prepoznati

glavne vrste cistitisa

To so 3 glavne vrste cistitisa in kako prepoznati razlike med njimi:

 • Akutni cistitis. Zanj je značilna nenadzorovana boleča potreba po uriniranju in draženje med uriniranjem. Čeprav se to morda sliši grozljivo, je to kratkoročna težava. Čeprav poteka z močnejšimi simptomi, akutni cistitis razmeroma hitro mine. Običajno traja od nekaj dni do enega tedna, pri domačih zdravilih pa je to obdobje lahko bistveno krajše. Če pa kapsule ne sprejmejo pravočasnih ukrepov, se lahko razvije v kronično.
 • Kronični cistitis. Pojavlja se z nekoliko blažjimi simptomi. Običajno ni značilna bolečina, temveč stalno nelagodje in občasna poslabšanja. To je odvisno od okoljskih dejavnikov in bolnikovega splošnega zdravja.
 • Sekundarni cistitis. Gre za okužbo, ki nastane kot posledica druge bolezni, kot zaplet. Ta zaplet traja več mesecev. Rešitev je običajno odpraviti osnovno bolezen, ki je povzročila vnetje. V vmesnem času je dobro uporabiti domača zdravila za cistitis ali kakšno drugo homeopatijo za lajšanje simptomov bolezni. Enako velja za moške s kroničnim prostatitisom in BPH.

Kako zdraviti simptome cistitisa z domačimi zdravili

Cistitis v našem svetu ni nekaj novega. Naše babice in prababice so se s tem večkrat soočale in so znale uspešno uporabljati zeliščna in domača zdravila. Najučinkovitejši trik za lajšanje bolečin in oteklin v spodnjem delu trebuha je uporaba toplote. To je lahko samo topla brisača ali termofor. Homeopatija priporoča uživanje brusnic pri cistitisu.

Če želite uspešno uporabljati domača zdravila za cistitis, morate nositi lahka, hladna in ohlapna oblačila. Poskrbite tudi za spodnje perilo, ki ne pritiska tako na trebuh kot na genitalije. Naslednji korak pri domačem zdravljenju cistitisa je povečan vnos tekočine. Vodo je treba piti neprekinjeno v majhnih požirkih. Izogibati se je treba tekočinam, kot so kava, alkohol in sokovi citrusov. Lahko znatno poslabšajo bolečino in nagnjenost k uriniranju, s čimer sabotirajo že uporabljene ukrepe.

Kako preprečiti cistitis in inkontinenco – nekaj koristnih nasvetov

Kako preprečiti inkontinenco

Ti nasveti vam bodo pomagali preprečiti razvoj cistitisa in inkontinence:

 • Pij veliko vode. To je še toliko bolj pomembno, če ste na kemoterapiji ali radioterapiji, zlasti na dan posega.
 • Pogosto urinirati. Če vam gre na stranišče, ne odlašajte.
 • Po obisku stranišča se obrišite od zadaj naprej. Na ta način boste zmanjšali tveganje za širjenje bakterij iz anusa v nožnico in sečnico.
 • Dajte prednost tuširanju kot kadi. Če ste nagnjeni k okužbam, kopalna kad ni najboljša izbira za vas. Tam se bakterije zlahka širijo in razvijajo.
 • Previdno umijte intimni predel okoli nožnice in anusa. Počnite to vsak dan, pri čemer se odločite za občutljive izdelke za intimno higieno do agresivnih mil in gelov za prhanje. Uporabljajte nežne gibe, saj je to področje še posebej nagnjeno k draženju. To vam bo tudi pomagalo preprečiti izpuščaje.
 • Izogibajte se umetno odišavljenim izdelkom za intimno higieno in deodorantom. Lahko dražijo sečnico in mehur.
 • Čim prej po spolnem odnosu pojdite urinirati. Na ta način boste zmanjšali tveganje za stagnacijo bakterij, ki so morebiti zašle v sečnico.

Prepoznavanje prvih simptomov cistitisa

To so najpogostejši simptomi cistitisa:

 • Bolečina, pekoč občutek ali zbadanje med uriniranjem ali spolnim stikom;
 • Pogostejše in nujnejše želje po uriniranju kot običajno;
 • Urin, ki je temen, moten ali ima močan vonj;
 • Bolečina in napetost v spodnjem delu trebuha;
 • Splošno slabo počutje, bolečina in šibkost;

Cistitis je izjemno neprijeten zdravstveni problem. Pacientu povzroča stalno nelagodje. Za simptome je značilna stalna želja po uriniranju in otekanje v trebuhu. Pri uriniranju opazimo izjemno hude bolečine. Bolniki ga pogosto opisujejo kot občutek striženja. Potreba po uriniranju je tako pogosta, da gre nemalokrat za lažni alarm, ki pa ga vedno spremlja prav zgoraj omenjena rekajoča bolečina.

Poveča se z vsakim naslednjim poskusom uriniranja. Simptome lahko zaustavimo ali občutno ublažimo s homeopatijo ali uživanjem naravnih dodatkov. Poskrbite za skrbno umivanje po trenutkih intimnosti. To bo pomagalo preprečiti razvoj bolezni. Poskrbite za svoje telo in ga ljubite v celoti!

Dobra higiena vas varuje pred bakterijskimi okužbami

intimna higiena, okužba sečil

Več kot ¼ ženske populacije na svetu trpi za neprijetnimi simptomi cistitisa in inkontinence. Preprečite, da bi postali del te statistike, tako da upoštevate nekaj osnovnih higienskih ukrepov. Umivajte previdno in vedno obrišite desno. Po seksu se tuširajte.

Ohranjanje zdrave prehrane in redne vadbe vam bo prav tako pomagalo preprečiti bakterijske okužbe. Prehrana, bogata z minerali, spodbuja diuretike in razstrupljanje. Izprali bodo bakterije, prisotne v sistemu, in normalizirali uriniranje. Uporabljajte naravne izdelke, ki dodatno ne dražijo organov. Ljubite svoje telo, da vas bo ljubilo nazaj!

Helena Pečnik