Hrana + joga za oči za močnejši vid

Čas za čitanje: 6 min

Hrana + joga za oči za močnejši vid!

Oči so morda najbolj izrazit del človeškega telesa. Lahko so ledeno hladni. Lahko pa tudi iskrijo. Poleg tega, da je izraz čustev, ta tako pomemben organ služi kot naša glavna referenčna točka v realnosti okoli nas. Zato moramo redno izvajati očesno profilakso. To je mogoče doseči z različnimi vajami. V zadnjih letih sta tibetanska gimnastika za boljši vid in trening joge pridobila široko priljubljenost.

Katere so različne vrste motenj vida? Ali moram jemati dodatke selena za izboljšanje vida? Katera živila so najbolj koristna in škodljiva za oči? Ali je priporočljivo, da se ukvarjam z jogo, da izboljšam svojo sposobnost osredotočanja in zaznavanja slik? Kdaj pride do delne ali popolne izgube vida? Kakšno preventivo oči narediti?

Oslabljen vid in kronična stanja, kot so astigmatizem, kratkovidnost in daljnovidnost, pogosto zahtevajo nošenje očal ali kontaktnih leč. Na preventivne preglede je dobro iti vsakih nekaj mesecev k oftalmologom. Večina strokovnjakov vam bo tudi rekla, da preklopite na okolju prijaznejši življenjski slog. To vključuje pravilno prehrano, bogato z živili, ki so prijetne za oči, pa tudi vaje joge za boljši vid.

Ali se človeški vid vedno bolj slabša? - Vrste poškodb oči!

Dobro se je naučiti prepoznavati živila, bogata z rafiniranimi sladkorji in solmi. Zelo so škodljive za dober vid. Svojo sposobnost osredotočanja in zaznavanja slik lahko še okrepite tako, da se v ta namen obrnete na naravne izdelke. Ocuvit biokapsule so med najbolj priljubljenimi izdelki za ta namen. Mnenja in izkušnje o njih na forumih so odlična, kupci pa menijo, da je njihova cena v Sloveniji ugodna.

Naučite se kombinirati oko prijetno hrano z vajami joge za boljši vid!

Ali se človeški vid vedno bolj slabša? – Vrste poškodb oči!

Vrste poškodb oči

Nedavne objave v Forbesu in Timesu kažejo, da povprečen človek vsak dan preživi pred računalnikom od 8 do 11 ur. To neizogibno vodi do negativnih stranskih učinkov. Nekatere blažje, kot so bolečine v templjih, utrujenost in lahka razdražljivost, so lahko tudi simptom trajne okvare vida. Nočete tvegati, da ga popolnoma izgubite, kajne?

Potem je morda čas za očesno preventivo. Ste že kdaj zožili oči in si po daljšem raztezanju pred računalnikom drgnili oči? Če je tako, niste sami. V zadnjih 20 letih se je močno povečalo število odraslih z različnimi vrstami okvare vida. Najpogostejše pritožbe so zamegljen vid, srbeče in solzenje oči, dvojni vid in drugi znaki napetosti.

Oftalmologi priporočajo, da v vsakdanjem življenju poudarimo naslednje prakse za krepitev in ohranjanje vida:

 • Vsako uro si vzemite 10-minutni odmor pred računalniškim zaslonom.
 • Zaprite oči in rahlo napnite sence ter jih drgnite, ko ste utrujeni.
 • Jejte naravno, v jedilnik vključite živila, bogata s selenom za boljši vid.
 • Pogosteje hodite na svež zrak.
 • Naredite jogijske vaje za oči.

Katera so najbolj uporabna in škodljiva hrana za oči?

Katera so najbolj uporabna in škodljiva hrana za oči?

Ohranjanje dobro uravnotežene in zdrave prehrane je ključnega pomena za ohranjanje dobre sposobnosti osredotočanja. Vizualno zaznavanje in reprodukcija slik je ključnega pomena za normalno delovanje posameznikov. Z uživanjem bolj zdrave hrane si prizadevamo zmanjšati tveganje za nastanek različnih vrst težav z vidom. Resnim boleznim se lahko izognemo, če v svojo prehrano vključimo izdelke, ki vsebujejo vitamine, lutein in minerale, znane kot antioksidante.

Naslednja živila veljajo za najbolj koristna za oči:

 • Korenje, ohrovt, špinača in zelena zelenjava. Nasičene so z vitaminom A in luteinom.
 • Jetra. Še en odličen vir vitamina A.
 • Bučke in brstični ohrovt. Odlično za pridobivanje koristnih antioksidantov in luteina.
 • Sladki krompir in maslo. Spet nasičen s tako pomembnim vitaminom A.
 • Mastne ribe in morski sadeži. Ni boljšega vira omega-3 od njih.

Izogibajte se naslednjim vidno škodljivim živilom:

 • Bogata z rafiniranimi sladkorji in transmaščobnimi prelivi, kot so majoneza, solatni preliv ali želeji.
 • Bela hrana, kot so testenine, kruh in riž.
 • Mastno meso. Svinjino narežite na mizo.
 • Margarina. Ena najbolj škodljivih živil za oči.
 • Nasičena maščoba. Delujejo kot “morilci” dobrega vida.
 • Posvetimo več pozornosti najboljši jogi in tibetanskim očesnim vajam ter boljšemu vidu.

Joga za oči – hitre in enostavne vaje za boljši vid

Joga za oči – hitre in enostavne vaje za boljši vid

Oči so okno v dušo, v katero se zaljubiš. Oftalmologija nam pomaga pri diagnosticiranju velikega števila bolezni, glede na stanje mrežnice in očesne leče. Naša vizualna sposobnost nam pomaga pri orientaciji v realnosti okoli nas. Pa tudi opaziti neposredno nevarnost, kot je na primer hiter avtomobil, ki se približuje pločniku.

Ste po daljšem sedenju pred računalnikom že kdaj zožili oči in si drgnili oči? Če je tako, niste sami. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije povprečna odrasla oseba zdaj preživi več kot osem ur na dan in strmi v takšne ali drugačne zaslone. To dejstvo je neizogibno privedlo do povečanja števila odraslih, ki trpijo zaradi zamegljenega vida, srbečih in solzenja oči ter glavobolov. Zasloni, vključno z zasloni računalniških monitorjev, tablic in pametnih telefonov, prisilijo uporabnike, da usmerijo pogled na razdaljo blizu obraza.

Na srečo lahko jogijske vaje za oči pomagajo pri regeneraciji očesnih mišic in celic mrežnice. Priporočajo jih tudi profesionalni oftalmologi, ki ob skrbni vadbi sprostijo napete očesne mišice, zmanjšajo napetost v obrazu in očeh. Prav tako lahko pomagajo okrepiti našo sposobnost osredotočanja.

Tukaj je nekaj hitrih in enostavnih jogijskih vaj za krepitev vida:

Vadba joge za osredotočanje in krepitev očesnih mišic

Vadba joge za osredotočanje in krepitev očesnih mišic

 1. Sedite v udobnem položaju.
 2. Osredotočite se na predmet v daljavi in ​​ga poglejte nekaj sekund.
 3. Premaknite fokus na bližji predmet in ga glejte nekaj sekund.
 4. Nato se osredotočite na nekaj, kar vam je blizu, na primer na palec vaše roke.
 5. Poglej – najprej nazaj do najbolj oddaljenega predmeta, nato pa do najbolj oddaljenega.
 6. To vajo ponovite večkrat v obdobju 2 minut.

Joga-vadba proti izsušitvi in ​​utrujenosti oči:

Joga-vadba proti izsušitvi in ​​utrujenosti oči:

 1. Sedite ali vstanite naravnost. Ramena naj bodo sproščena, vrat vzravnan in gledajte naprej.
 2. Zelo hitro utripajte z očmi 10-15 sekund.
 3. Previdno pustite, da se oči zaprejo.
 4. Poskusite ponoviti postopek vsaj enkrat na uro.

Vadba joge za krepitev očesne mišice:

Vadba joge za krepitev očesne mišice:

 1. Roke močno drgnite 10 sekund, da ustvarite občutek topline in energije med dlanmi.
 2. Previdno položite dlani čez oči in jih zaprite. Nekajkrat globoko vdihnite in daljše izdihnite ter sprostite telo.
 3. Občutite, kako vročina in tema počasi začneta pomirjati in odpravljati napetost v očesnem zadnjem delu.
 4. Naj vam dlani počivajo na očeh, dokler občutek toplote ne izgine.

# 1. Tibetanska vaja zakrivanja oči z dlanmi

Tibetanska vaja zakrivanja oči z dlanmi

Drgnite si roke 10 do 15 sekund, dokler se ne počutijo tople in polne energije. Nato jih previdno položite na oči. Konice prstov naj počivajo na čelu, dlani nad očmi in spodnji del na licih. Ne dotikajte se zrkla neposredno, temveč pred njimi oblikujte »temno zaveso«.

Zaprite oči, globoko vdihnite in se sprostite. Predstavljajte si oči, ki kot goba vpijajo temo in pozdravljajo zdravilno toplino in energijo vaših rok. Predstavljajte si, da postanejo mehki in prostorni, in uživajte v tem oddihu od vizualne stimulacije. Tibetansko vajo nadaljujte z dlanmi, dokler se ne počutite sproščeno. To lahko traja nekaj sekund ali pet minut. Ko ste pripravljeni “izstopiti” v realnost, počasi odprite oči.

Pomembno! To vajo za dlani lahko uspešno kombinirate z tablete O Caps.

# 2. Joga-vaja za krepitev vida z rotacijo oči!

Joga-vaja za krepitev vida z rotacijo oči!

Sedite naravnost z vzravnano hrbtenico in se sprostite. Omilite videz tako, da sprostite mišice oči in obraza. Brez premikanja glave poglejte v strop. Nato počasi obrnite oči v smeri urinega kazalca in sledite največjemu možnemu krogu. Pri tem se previdno osredotočite na obrobne predmete. Ponovite 3-krat, nato zaprite oči in se sprostite. Ko ste pripravljeni, naredite enako gibanje tako, da obrnete oči 3-krat v nasprotni smeri urinega kazalca.

Uporabno! Ta vaja joge za krepitev sposobnosti osredotočanja deluje še bolje z Ophtalax.

# 3. Vaja za premik fokusa!

Vaja za premik fokusa!

Sprostite telo in globoko vdihnite. Držite eno roko naravnost pred seboj v sproščeni pesti, palec navzgor. Usmerite pogled nanjo. Pri tem počasi premikajte palec proti nosu in tako izgubite jasno sliko. Ustavite se za 1-2 vdiha in nato iztegnite roko nazaj v prvotno iztegnjen položaj, medtem ko se osredotočite na palec. Ponovite do 10-krat.

# 4. Jogijske vaje za oči za gledanje oddaljenih predmetov!

Jogijske vaje za oči za gledanje oddaljenih predmetov!

Usmerite pogled na oddaljen predmet. Če ste v zaprtih prostorih, poglejte skozi okno. Poglejte ga čim bolj jasno, medtem ko postopno sprostite mišice oči in obraza. Globoko vdihnite in nato počasi usmerite pogled na drug oddaljeni predmet okoli sebe.

Predstavljajte si, da se vaše oči nežno poglobijo v sliko. Še naprej pustite, da vaš vid “plava” v svetu okoli vas in se ustavite pred predmeti na različnih razdaljah od vas. Kot dodaten bonus. Uživajte v viziji in bodite hvaležni.

# 5. Rotary Yoga-Očesna vadba!

Rotary Yoga-Očesna vadba!

Sedite z ravnimi nogami pred telesom. Levo roko položite na levo koleno. Desno pest držite čez desno koleno s palcem obrnjenim navzgor. Poravnajte komolec. Nato držite glavo mirno in pogled usmerite na palec. S palcem naredite krog. Ponovite 5-krat v smeri urinega kazalca in v nasprotni smeri urinega kazalca. Nato znova začnite postopek z levim palcem. Ko končate, zaprite in sprostite oči ter se popolnoma sprostite.

Zdravstvena nega oči določa kakovost življenja!

Zdravstvena nega oči določa kakovost življenja!

Nikoli ne veš, kako dragocena je človeška vizija, dokler je ne izgubiš. Naredite vse, kar je potrebno, da ga obdržite. Opravite redno profilakso oči. Počivaj in se več smej. Jejte naravno z jedilnikom, bogatim z vitamini, antioksidanti in minerali. Tako boste z vsako svetlo podrobnostjo jasno videli in zaznali svet okoli sebe! Če ste študent z delno ali popolno slepoto, je tukaj odličen dokument z nasveti ministrstva v Sloveniji.

Helena Pečnik